top of page
  • Yazarın fotoğrafıEsma Aydan Dikmen Aksoy

kutu oyunu ya da sürecin altıncı öyküsü


Akşamları canınız mı sıkılıyor? Ailenizle ve dostlarınızla vakit geçirememekten sıkıldınız mı? Yaşıtlarınızın sizi yeterince anlamadığını mı düşünüyorsunuz? İşte size her şeyi unutturacak yepyeni bir kutu oyunu: Mahpus!

Mahpus ailecek veya arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz bir kutu oyunudur. Oyun için yaş sınırı yoktur; ancak 0-6 yaş çocukların oyunu anneleri gözetiminde oynamaları tavsiye olunur. Oyun; kadınlar, erkekler ve çocuklar tarafından rahatlıkla oynanabilir. Oyunda meslek grubu ayrımı yapılmaz. Her tür meslekten insan oyunda kendine bir piyon seçerek bir anda oyuna başlayabilir!

Mahpus Kutu Oyunu'nun içeriğinde bir adet oyun tahtası, 6 piyon (yeterli gelmezse kendi piyonlarınızı oyuna dahil edebilirsiniz), şans kartları, lokasyon kartları, dilekçe kartları, mini eşyalar ve bir adet zar bulunur. Oyunu kısa ve uzun olarak iki şekilde oynayabilirsiniz.

Oyun oynanmaya başlamadan önce kaç kişi oynanacağı seçilir. Oyun tahtası açılır. Oyun etkin pişmanlık düzeninde kurularak kısa, normal düzende kurularak uzun haliyle oynanabilir. Her oyuncu kendi piyonunu seçer. Seçilen piyonlar başlangıç noktası olan "Nezarethane"ye konur. Şans kartları ve lokasyon kartları yerine dizilir. Oyunu oynamayacak bir kişi, Yed-i Emin seçilir. Mini eşyalar Yed'i Emin'e verilir. Oyuna başlamak için herkes zar atar. Atılan zarlar büyükten küçüğe sıralanır; önce ortadaki zarı atan, sonra en büyük zarı atan, sonra en küçük zarı atan, sonra en büyükten bir küçük zarı ve en son en küçükten bir büyük zarı atan oyuna başlar. İki kişi aynı zarı atarsa, yaşı küçük olan oyuna başlar; çünkü bu oyun bildiğiniz kutu oyunlarına benzemez.

Oyuna başlayan kişi ilk önce lokasyon kartı çeker. Çekilen lokasyon kartında hapishanenin tipi, bulunduğu şehir ve yanına alabileceği mini eşyalar yazılıdır. F, M, E, L, T gibi birbirinden farklı hapishane tiplerinin bulunduğu lokasyon kartları oyunu eğlenceli hale getirir! Örnek olarak; F Tipi lokasyon kartını çeken bir kişi yanına bornoz, pijama, pantolon, yüz havlusu, el havlusu, tişört gibi birden fazla mini eşya alabilirken; E Tipi lokasyon kartını çeken bu kadar mini eşya alamaz. Ancak bu noktada lokasyon kartında yazan şehir de önemlidir. Çünkü alınan mini eşyalar şehirden şehre değişir. Mahpus, hayatta ne kadar şanslı olduğunuzu size etkili bir şekilde gösterecek yegane kutu oyunudur! Üstelik Şans Kartları arasından "Nakil" kartını çeken, yeniden lokasyon kartı seçmeye hak kazanır.

Lokasyon kartını ve eşyalarını alan piyon tekrar zar atar ve oyuna başlar. Gelen zar kadar ilerleyeceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz! Piyon gelen zarın sayısı kadar el nezarethanede kalır. Eğer kişi 5 attıysa 5+5, toplam 10 el nezarethanede kalır. Piyonun sahibi 1 attıysa, savcılığa kadar ilerler, 6 attıysa şans kartlarından çeker. Eğer çektiği kart "Hızlı Savcı" kartı ise ve etkin pişmanlığı seçmişse oyunu bitirir. Eğer "Hızlı Savcı" kartını çekmişse ve oyunu normal uzunlukta oynuyorsa, lokasyon kartında belirtilen hapishaneye kadar ilerler.

Hapishaneye gelen her piyona dilekçe kartları verilir. Mahpus Kutu Oyunu kilit açarak oynanan bir oyun olduğu için, piyonun dilekçe kartına sahip olması iyi bir şeydir. Dilekçe kartları piyonların kilit açmalarını kolaylaştırır.

Oyundaki kilitler çeşitlidir. Atılan zara göre; Sabahattin Ali, Hrant Dink, Deniz Seki, Orhan Kemal, Necip Fazıl, Kemal Tahir, Nazım Hikmet ve Hikmet Kıvılcımlı kilitleri açılır. Açılan her kilit, piyonu oyunun bitiş güzergahı olan Şafak Yolu karelerine yaklaştırır. (Şafak Yolu kareleri, oyunun bitiş noktası olan Özgürlük karesine en yakın 3 karedir.) Ancak Şans Kartları'nda "Ağırlaştırılmış Müebbet: Oyundan Çık" kartı çıkan piyonun sahibi ne kadar kilit açmış olursa olsun, oyundan elenir.

Piyonlar attıkları zarlar ile kilitleri açmaya devam ederler. Atılan her 1 ve 6'da piyon şans kartlarından çeker. Bu kartlarda "Bayramda Açık Görüş:Sevin", "Tahliye Aldın, 10 el Şafak Yolu'nda bekle", "Yaman Avukat: Beraat- Özgürlük Noktasına İlerle", "Delta Sandalyene Ücretsiz Minder" gibi oyunu bitirmeye veya daha iyi geçirmeye yönelik kartlar çıkabileceği gibi; "CMK Avukatı: İtirazdan Sonra Yokum", "Hücre Cezası: 10 El Zar Atma", "4 Görüş Cezası: 4 El Zar Atma", "6 Yıl 3 Ay Hapis Cezası: Temyiz Karesine Gerile" gibi oyunu zorlaştıran ve kazanma ihtimalini düşüren kartlar da çıkabilir.

Şafak Yolu'na kadar ilerleyen her piyon, 5 atarsa Özgürlük karesine gelip oyunu bitirmeye hak kazanır. 2, 3 ve 4 atması halinde, 1 kare geri gider.

Oyunun amacı kazanmak ya da kaybetmek değil sadece bu oyunu oynamış olmaktır; çünkü Mahpus, diğer kutu oyunlarından farklı olarak eşsiz bir hayat deneyimi sunar. Bu deneyimin yanında, oyunu bitiren piyonun ödülü; hem oyunda hem de gerçek hayatta sonsuz bir özgürlüktür!

Bir daha hiç oynamamanız dileğiyle!

44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Zamanla

Esma Aydan Dikmen Aksoy
 

Bir gece olur yazarım, bir gündüz olur okurum. Bazen bir renk olurum, bazen bir kedi. Biraz kurmalı saat de, en çok kına kokusu...

 

aa1ada05-ffef-4fcf-b863-52a4d56510f4.jpg
bottom of page