top of page
  • Yazarın fotoğrafıEsma Aydan Dikmen Aksoy

adaptasyon ya da sürecin on birinci öyküsü


Bayanlar, baylar ve sevgili çocuklar;

2010'lu yılların en sıkıntılı dönemlerinden birine hoş geldiniz.

Bu sıkıntılı süreci en hafif şekilde atlatabilmek için lütfen bu öyküyü dikkatle okuyunuz.

Gözaltına alındığınızda cep telefonlarınız sevdiklerinize yeniden kavuşana dek kapalı olacaktır. Süreç başladığında; iletişiminizi gözaltında avukat vasıtasıyla, tutuklulukta ise kapalı görüş mahallindeki telefonlar aracılığıyla sürdüreceksiniz.

Radyo, televizyon, buzdolabı ve çay makinesi; sürecin ancak tutukluluk kısmında, ücreti mukabilinde kullanılabilir. Sürecimizde telsiz cihazı ve diğer elektronik cihazlar ise hiçbir zaman kullanılamamaktadır.

El bagajlarınız gözaltı sürecinde emniyette; tutukluluk sürecinde ise odanızda, yatağınızın yanında bulunan dolabınızda olacaktır. Eşyalarınızı yerleştirirken lütfen dikkatli olunuz. Mavi ve yeşil tonlarındaki kıyafetler ile üzerinde yazı ve arma bulunan her türlü kıyafet; içeride lazım olacak olanın dışında hatırası dahi olsa yazma vb. gibi eşyalar odanıza alınmamaktadır. Lütfen ısrar etmeyiniz.

Emniyete götürülürken kelepçeniz gösterilen şekilde bağlanır, bileğinize göre ayarlanır ve açılır. Hapishaneye nakledilene kadar kelepçeniz bağlı olmalıdır. Kamu güvenliği için, suçsuz dahi olsanız tutuklanana kadar kelepçenizi bağlı bulundurunuz.

Acil ifade vermeniz gereken bir durumda CMK'da belirlenen prosedürlere uymanız gerekmektedir. Prosedürler, avukatınızda bulunmaktadır. Lütfen hukuki süreç için avukatınızdan yardım isteyiniz. Eğer avukatınız bulunmuyorsa, en yakın barodan kendinize bir avukat temin ediniz.

Sürecimizde sekiz adet çıkış bulunmaktadır. Çıkışların ikisi etkin pişmanlık hükümlerinde, dördü tahliye ihtimallerinde ve ikisi beraat hayallerindedir. Tahliye ihtimalleri duruşmadan önce ya da sonra açılabilir. Avukatınızın hazırladığı savunmalar çıkışları bulmanıza yardımcı olacaktır.

İhtiyacınız olan antidepresan ve her türlü maddi/manevi destek kaburganızın altında, sol taraftadır. Gerektiğinde, sağ elinizi göğsünüze koyunuz ve nefes alışverişinizi sabitleyiniz. Sakinleşebilmek için, kalp atışınıza uygun biçimde tüm bunların bir gün geçeceğini ve suçsuz olduğunuzu 3 kez tekrar ediniz. Sakinleşmezseniz, avluda volta atınız. Başka bir koğuştan siz istemeseniz dahi gelebilecek olan haberleşme topu dikkatinizi dağıtacaktır. Bebeklerin ihtiyaç duyduğu sakinlik anneleri tarafından verilecektir. Annelerinden ayrılmış olan bebek ve çocuklarınız için lütfen size destek olmaya devam eden kişilerden yardım isteyiniz.

Süreç sona erene kadar ümitlenmeyiniz. Süreçte herhangi bir değişiklik olursa bu, size mahkeme ya da avukatınız aracılığıyla tebliğ edilecektir. Böyle bir durumda size tebliğ edilen değişikliği dikkatlice anlamaya çalışınız. Eğer değişiklik olumlu ise, süreç kendiliğinden sona erecektir. Hevesinizi ve kursağınızı normal pozisyonda tutarak, içerideki hayatınıza devam ediniz. İlk önce kendi sürecinizi yönetiniz ve daha sonra yanınızdakilere yardım ediniz.

Şimdi lütfen alnınızın ak, başınızın dik ve akıl sağlığınızın yerinde olduğundan emin olunuz. Süreciniz başlamadan önce, bu süreci yaşamakta olanlarla ilgili haberleri, hikayeleri ve olayları lütfen kulak arkası etmeyiniz.

Süreç başladığı anda, etrafınızdaki arkadaşlarınızdan sürecin çeşitli aşamalarında size destek olmaları beklenmektedir. Bu sorumluluğu kabul etmeyenler, süreç başlamadan önce dahi hayatınızdan çıkabilirler.

Sürecin nelere gebe olduğunu görebilmek için biraz daha beklemenizi rica ederiz.

Süreci yaşayanlar olarak, Allah'ın kurtarmasını dileriz.

*Fotoğraf Elif Külah'a aittir.

**Bu öyküde Pegasus Hava Yolları'nın Uçuş Emniyet Açıklamaları esas alınmıştır.

130 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Zamanla

Esma Aydan Dikmen Aksoy
 

Bir gece olur yazarım, bir gündüz olur okurum. Bazen bir renk olurum, bazen bir kedi. Biraz kurmalı saat de, en çok kına kokusu...

 

aa1ada05-ffef-4fcf-b863-52a4d56510f4.jpg
bottom of page